NÄRINGSBALANS OCH HÄLSA

Då vi talar om ”växtbaserat” här avser det hela vegetabiliska livsmedel som är så nära sin ursprungliga form som möjligt. Detta är mat som är naturligt antiinflammatorisk tack vare att den är rik på fibrer, antioxidanter och andra viktiga näringsämnen. En välbalanserad växtbaserad och lågprocessad kost ger dig alla näringsämnen du behöver(1): proteiner med alla essentiella aminosyror, vitaminer, essentiella fettsyror, mineraler och spårämnen (fytokemikalier) som ger dig ett friskare liv både fysiskt och psykiskt och minskar inflammationer i kroppen. Studier(2) visar att personer som övergår till växtbaserad kost av naturliga råvaror kan minska sina nivåer av C-reaktivt protein (CPR)3, vilket är en indikator på inflammationer i kroppen.

 

NÄRINGSOBALANS ÄR OVANLIGT

De flesta svenskar lider brist på mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler, antioxidanter) och många äter för mycket makronäringsämnen (kalorier). För varaktig viktnedgång och motståndskraft mot sjukdomar behöver vi äta tvärtom, alltså mer mikronäringsämnen och färre kalorier. Naturlig och färgglad mat av växter är den mat som är absolut rikast på vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra mikronäringsämnen så som sjukdomsbekämpande fytokemikalier (spårämnen).

 Näringsexperter inom växtbaserad kost har forskat i detta i flera år och konstaterar att människor som äter den mest näringstäta maten av växtbaserade lågprocessade råvaror når sin idealvikt samt får minskat sug efter onyttigheter och överätande. Läkare och näringsexperter såsom Michael Greger, Neal Barnard,  Brenda Davis, John McDougall, Joel Fuhrman, Dean Ornish samt andra näringsexperter kan i sin väldokumenterade forskning redovisa hur de med växtbaserad, lågprocessad kost kan få kroniska sjukdomar och värk att bromsa upp eller gå tillbaka. 

Näring_vikt

VÄXTBASERAD KOST:  NATURLIG ELLER PROCESSAD?

Det är allmänt känt att frukt och grönsaker är den mest näringstäta maten som finns. Samma sak gäller för bönor, nötter, baljväxter, fullkorn – alltså naturlig mat som kan skördas och ätas utan allt för stora besvär. Du kan äta dem råa, ugnsbakade, kokta och därmed få en perfekt ren och mycket nyttig måltid.

Motsatsen känner vi också till. Det är det som lockar med fina förpackningar i snart sagt varje hylla dagens mataffärer. Förpackning efter förpackning med processad mat och långa listor på ingredienser vi aldrig hört talas om, än mindre vet var de kommer ifrån. Eftersom det här är råvaror som är processade till oigenkännlighet och dränerade på näring har de istället fått tillsatser som inte ger dig några fördelar. Detta ger bara tomma kalorier, och man ska ha tur om sån ”mat” inte ger brist på näringsämnen som är nödvändiga för en god hälsa.

 

DET HANDLAR OM HELA PAKETET

Det finns inget livsmedel som är ett enda näringsämne. Precis så borde vi också tänka när det handlar om mat. Det som har betydelse är den totala näringsprofilen i maten. Växtbaserad naturlig mat innehåller alla näringsämnen vi behöver (med undantag för vitamin B12) i proportioner som överensstämmer med vårt totala näringsbehov.  Så länge vi äter tillräckligt med kalorier av varierad växtbaserad kost över tid så är det enkelt att få i sig sitt näringsbehov inom alla områden: protein, vitaminer, mineraler, spårämnen, fytokemikalier – allt det som hjälper oss att hålla oss friska.

Håll dig uppdaterad och följ mig i min Facebookgrupp och Facebooksida för att lära mer om hur vikt och hälsa hör ihop med naturlig kost.