MAT FÖR LIVET

ÄT RIKTIG MAT

Därför är växtbaserad, naturlig mat din nyckel till hälsa

Det är ingen hemlighet att frukt och grönsaker är den mest näringstäta maten som finns. Samma sak gäller för bönor, nötter, baljväxter, fullkorn – alltså naturlig mat som kan skördas och ätas utan allt för stora besvär. Du kan äta dem råa, ugnsbakade, kokta och därmed få en perfekt ren och mycket nyttig måltid.

Motsatsen känner vi också till. Det är det som lockar med fina förpackningar i snart sagt varje hylla i dagens mataffärer. Förpackning efter förpackning med processad mat och långa listor på ingredienser vi aldrig hört talas om, än mindre vet var de kommer ifrån. Eftersom det här är råvaror som är processade till oigenkännlighet och dränerade på näring har de istället fått tillsatser som inte ger dig några fördelar. Man ska ha tur om sån ”mat” inte ger brist på näringsämnen som är nödvändiga för en god hälsa och dessutom övervikt.  

 

Lösningen

Äter du naturlig växtbaserad mat behöver du inte räkna kalorier, kolhydrater, protein eller fett. Istället kommer du att äta mer av det som är bra för dig och tar bort det som är dåligt för dig. Kort sagt: när du äter växtbaserat och naturligt äter du den mest näringsrika maten som finns och som ger dig:

✓ Fibrer som är ger bra matsmältning
✓ Enzymer som frigör näringsämnen
✓ Viktiga mineraler och vitaminer
✓ Komplexa kolhydrater som frigör energi långsamt
✓ Alla aminosyror och fettsyror som är nödvändiga
för celluppbyggnad och hjärnhälsa

MÅ BÄTTRE

mfl De flesta svenskar lider brist på mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler, antioxidanter) och många äter för mycket makronäringsämnen (kalorier). För varaktig viktnedgång och motståndskraft mot sjukdomar och fria radikaler behöver vi äta tvärtom, alltså mer mikronäringsämnen och färre kalorier. Naturlig och färgglad vegetarisk mat är den mat som är absolut rikast på vitaminer, mineraler, antioxidanter och sjukdomsbekämpande fytokemikalier.

Läkare och näringsexperter så som Michael Greger, Neal Barnard, John McDougall, Joel Fuhrman, Dean Ornish, Brenda Davis  har i flera år forskat om hur växtbaserad naturlig kost  påverkar hälsan och konstaterar att människor som äter den mest näringstäta maten av naturliga vegetariska råvaror når sin idealvikt, får minskat sug efter onyttigheter och överätande. Deras forskning visar också att  naturlig växtbaserad kost kan få både sjukdomar och värk att bromsa upp eller gå tillbaka.

Välbalanserad och naturlig vegetarisk mat ger dig alla näringsämnen du behöver1,2: proteiner med alla essentiella aminosyror, vitaminer, essentiella fettsyror, mineraler och spårämnen (fytokemikalier) som ger dig ett friskare liv både fysiskt och psykiskt och minskar inflammationer i kroppen. Växtbaserad lågprocessad mat är naturligt inflammatorisk tack vare att den är rik på fibrer, antioxidanter och andra viktiga näringsämnen. Studier3 visar att personer som övergår till lågprocessad vegansk kost kan minska sina nivåer av C-reaktivt protein (CRP)4, vilket är en indikator på inflammationer i kroppen.

 

Men är all växtbaserad mat nyttig?

Naturlig vegetarisk mat innehåller alla näringsämnen och enzymer kroppen behöver². Men när mat blir hårt bearbetad eller raffinerad tar man bort viktiga mineraler, vitaminer, fibrer, antioxidanter och mikronäringsämnen. Oavsett vilka växter den här maten ursprungligen kommer ifrån så betyder det att man rubbar balansen vilket ger näringsbrist och sug efter mer mat. Den här maten innehåller inte helt sällan också oönskade tillsatser och på grund av för lite fibrer bli kaloriinnehållet högre vilket kan bidra till viktökning.

Forskare upptäcker ständigt nya viktiga komponenter i naturliga vegetabilier. Dessa utgör ett komplicerat nätverk som samarbetar för att ge kroppen maximal näring och skydda cellerna mot skador från bland annat fria radikaler. Därför är det helt naturligt att så mycket som möjligt av kosten bör komma från hela, obearbetade råvaror. Det är ingen katastrof om man tar en genväg någon enstaka gång med halvfabrikat, men detta bör aldrig vara några stapelvaror utan något man tar till som en nödlösning.

GENERELLA RIKTLINJER

  • Tänk på mat som ”näringstät” eller ”näringsfattig” och sträva efter maximalt med naturlig näring.
  • Ät så många naturliga vegetabilier du vill med tillägg av lågprocessad mat som tofu eller tempeh då och då.
  • Glöm inte att dricka, framför allt rent vatten men också osötade fruktteer (kylda eller varma) och grönt te. Fruktteer har ofta en sötma i sig, men triggar inte sötsug. Undvik färdiga isteer som ofta är kraftigt sötade.
  • Välj dina kolhydrater och var inte rädd för kolhydrater från naturligt fullkorn, grönsaker, frukt osv. Undvik eller minimera produkter som innehåller vitt mjöl och allt slags socker och sirap som extraherats ur den naturliga maten så som vitt socker, glukos, kokossocker, sirap, agavesirap, lönnsirap osv.
  • Lär dig äta mat som är osötad och att dricka osötade drycker. Artificiella och högkoncentrerade sötningsmedel rubbar matsmältningen och skadar en frisk tarmflora. Undvik artificiella sötningsmedel så som aspartam, sackarin och glukos samt stevia som är ett högkoncenterat.
  • Så länge du äter tillräckligt med kalorier av naturlig mat så kommer du också att få i dig tillräckligt med fullvärdigt protein.
  • Ät dagligen mörkgröna bladgrönsaker och bönor så kommer du att få i dig tillräckligt med kalcium. Välj kalciumberikad växtmjölk till barn.
  • Både rå och tillagad mat har näringsfördelar så välj det som passar dig i de proportioner som passar dig.
  • Försök tillaga så mycket som möjligt själv. Då har du koll på såväl socker- som salt fettmängd och kan undvika tillsatt isolerat fett.
  • Bli inte för extrem genom att äta bara bladgrönsaker, tomater och gurka. Det ger för lite kalorier vilket är ohållbart i längden och du utesluter dessutom flera viktiga näringsämnen.

(1)Källa: Dr Joel Fuhman: End of Dieting – how to live for life 

(2) Undantag är vitamin B-12 som inte går att få i växtbaserad kost. B-12 är livsnödvändigt och måste tas som kosttillskott.

(3) Källa: US National Library of Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25637150

(4) Mat som kött, ost och högprocessad mat ökar nivåerna av CRP, och därmed även risken för kronisk inflammation i kroppen vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och autoimmuna sjukdomar.

Få unika erbjudanden och inspiration direkt i din mailbox! 

Registrera dig för vårt nyhetsbrev så missar du inga erbjudanden och nyheter. Följ oss, hör av dig och få mer support genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev i kontaktformuläret här till höger!

Hitta Nutrivis vikt & hälsa Facebook där du får ta del av uppdateringar och nyheter om livsstil och hälsa, svar på frågor och annan support.

15 + 12 =

INFO

Om Nutrivis växtbaserad kost
Blogg / artiklar
Kurser
Gratismaterial

Integritetspolicy
Villkor & ansvar

RECEPT 

Frukost
Varmrätter
Mellanmål & fika
Sallader & grönt
Bakat
Tillbehör

ARTIKLAR  

Växtbaserad kost av naturliga vegetabilier
Kost & hälsa
Kom igång - recept och kostråd 
Grund för nybörjare 
Mat för livet 
Lär dig mer