NÅ OPTIMAL VIKT OCH HÄLSA

GÅ NER I VIKT OCH STANNA DÄR

Forskningsbaserad kunskap om hur man går ner i vikt genom att äta mer

Att gå ner i vikt utan att svälta sig eller räkna varenda kalori är drömmen för många. Här räknar vi varken kalorier, points eller kolhydrater, proteiner eller fett. Med en växtbaserad kost av naturliga och lågprocessade råvaror kommer du att äta mer av sånt som är bra för dig och mindre av sånt som belastar kroppen.

 Är du trött på jojobantning och dieter som bara ger tillfälliga förändringar, inte sällan på bekostnad av både din ekonomi och din hälsa? Förutom att de sällan ger några varaktiga resultat så kan de i längden bli rätt så ensidiga och näringsfattiga.  Det känns som man försakar något och de där ”unna-sig-dagarna” kommer tillbaka och slutar inte sällan i rent frosseri.  Till slut ger man upp och så drar vikten uppåt igen och självförtroendet har fått sig en ny törn av känslan av misslyckande.

 

Det är maten - inte generna

Man läser ibland att personer som vill gå ner i vikt menar att de har gener som gör det svårare. Ett biologiskt arv som skulle vara svårt, nästan omöjligt, att ändra på. Det mest troliga är istället att det du ärvt är matvanor som skapar felnäring och övervikt. Det spelar ingen roll hur klänge du varit överviktig, lidit av fetma eller tvångsmässigt ätbeteende – det finns hopp. Det är inte du som är misslyckad, utan det är maten du lärt dig äta som spelar dig spratt hela tiden. Du har bara inte haft rätt information och det är aldrig för sent att ändra på.

 Visst vore det skönt att få ett slut på jojobantning och kortsiktiga dieter som sliter på kroppen och psyket? Låt oss därför en gång för alla slå fast att det inte är du som är misslyckad eller har dålig karaktär – det handlar om maten.

1Källa: Michael Greger, M.D et al: Konsten att inte dö, Soulfoods 2016

2Källa: Kono S. Secular trend of colon cancer incidence and mortality in relation to fat and meat intake in Japan. Eur J Cancer Prev. 2004;12(2):127-132

Sluta banta – gå ner i vikt

Risken finns att detta inte är ditt första försök att gå ner i vikt. Jag tror det för att de flesta dieter bygger på en enorm viljestyrka och därför mycket jobbiga att följa längre än under en begränsad tid. De här dieterna är ofta svåra att följa i längden och i ett vanligt vardagsliv och mycket sällan ger de någon långsiktig lösning för ett hälsosamt liv. Istället lovar de snabba resultat som ”bara” kräver tillräcklig viljestyrka får att följa deras strikta planer några veckor.

Men handen på hjärtat – vill du verkligen banta resten av livet? Räkna kalorier och inte kunna äta dig mätt? Få det där suget som inte sällan slutar i rent frosseri? Eller vill du hitta en kosthållning som hjälper dig gå ner i vikt på sikt, ger dig alla näringsämnen du behöver och får dig att må bra? Som du kan leva med till vardags året om?

Jojobantning sliter på kroppen. Många som bantar tappar i vikt och drar så småningom på sig samma kilon, och ofta några fler igen, längre fram. De kilona som kommer tillbaka sitter hårdare än de gjort tidigare. Och, ännu värre, den nya högre vikten gör dig mer mottaglig för sjukdomar än innan du började banta1,2.

När du tappar vikt snabbt med hjälp av pulver eller strikt kaloribegränsad kost tappar du både fett och muskler. Ämnesomsättningen minskar efter ett par veckors lågkaloridiet och din kropp anpassar sig efter en tid till ett lågt kaloriintag. Kruxet är att när du sedan börjar äta normalt igen så kommer kroppen fortfarande stå i svältläge och bestämmer sig för att behålla varenda kalori den kan få. Så även om du äter mindre än innan senaste dietkuren så är risken överhängande att du går upp i vikt igen. Och de kilona du går upp igen efter en bantningsperiod kommer tillbaka i huvudsak som fett som oftast lägger sig runt de inre organen och musklerna. Detta är de två typer av kroppsfett som ger högst risk för diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och cancer3

1Källa: Michael Greger, M.D et al: Konsten att inte dö, Soulfoods 2016
2Källa: Kono S. Secular trend of colon cancer incidence and mortality in relation to fat and meat intake in Japan. Eur J Cancer Prev. 2004;12(2):127-132
3Källa: Dr. Joel Fuhrman: The end of Dieting, how to live for life”

 

Ät dig mätt

När du äter allsidig växtbaserad naturlig mat kommer du också att äta minimalt av extra fett, oljor, snabba kolhydrater och processad mat, och därmed automatiskt gå ner i vikt. Du kommer att känna dig hungrig när du verkligen ÄR hungrig och får mindre behov av småätande. Detta dels för att du fyller magsäcken med mat som tar lång tid att smälta, men framförallt för att din kropp får alla näringsämnen och fibrer den behöver.

 Växtbaserad kost ger mer volym och näring per kalori än all annan mat. Du äter mat som fyller magsäcken snabbare än med andra livsmedel och känner dig mätt och nöjd både för att du kan fylla magsäcken och också för att din kropp får allt den behöver av vitaminer, proteiner, mineraler, fibrer, fytonäringsämnen och antioxidanter.  

   

  HÅLLBAR VIKTMINSKNING I ETT NÖTSKAL

  Välbalanserad kost som ger dig alla näringsämnen du behöver för att din kropp ska må riktigt, riktigt bra på riktig mat är nyckeln till att nå sin normalvikt och stanna där. I mina kurser får du lära dig dt du behöver för att gå ner i vikt på ett hållbart sätt med mat som läker och stärker din motståndskraft mot påfrestningar. Efter hand som du fyller på kroppens depåer av alla näringsämnen kommer ditt sug efter sötsaker och småätande också att försvinna. 


  Viktmål som håller
  livet ut

  Med mina kurser kan du räkna med stabil viktnedgång som gör att bådekroppen och huvudet hinner med. Målet är att du ska nå din optimala vikt utan att svälta dig eller rubba din ämnesomsättning. All forskning visar att svältkurer kan leda till både näringsbrist och att kroppen anpassarsig till extremt lågt kaloriintag.

  Kurserna är upplagda så att du ska lära dig den här koststilen i lugn och ro och utifrån din egen vardag. Du får lära dig sund viktnedgång och hur du behåller
  ditt nya lättare jag när du nått ditt mål.

  Slut på jojobantning
  och svältkurer

  Du kommer inte behöva räkna kalorier så länge du håller dig till några enkla riktlinjer – och du kommer att kunna äta dig mätt varje måltid. Slut på jojobantning och kortsiktiga modedieter, svältkurer och kaloriräkning.

  När du äter den mest näringsrika maten som finns får du i dig bredast möjliga spektrum av näringsämnen som samspelar med varandra för att stärka och öka kroppens motståndskraft mot sjukdomar.

  Detta är kurserna för dig som vill gå ner i vikt på ett hållbart sätt utan att det skadar din hälsa. 

  Förberedelser
  och planering


  Med strategiskt planerade förberedelser kommer du alltid att ha rester kvar för en snabb måltid när det är bråttom eller då suget sätter in.I mina kurser får du viktig kunskap om hur du kan underlätta din vardag  både under din viktminskningsfas och efteråt. 

  Du kommer att lära dig hur du omvandlar vanliga favoritrecept med nyttigare ingredienser för att hjälpa dig minska i vikt på ett hållbart sätt och lägga grunden för matvanor som håller livet ut.

   

  Känner du igen dig?

  ✓ Du känner dig ofta sugen på sötsaker och skräpmat 

  ✓ Du kan inte låta bli att småäta och ”unna” dig 

  ✓ Du har svårt att sluta äta fast du är mätt 

  ✓ Du har vaga eller uttalade hälsoproblem på grund av övervikt 

  ✓ Du ramlar tillbaka i gamla matvanor gång på gång 

  ✓ Du har bantat flera gånger och alltid gått upp i vikt igen 

  ✓ Du är trött på att väga, mäta och räkna kalorier inför varenda måltid 

  ✓ Du är trött på att aldrig äta dig mätt

  LÅT MIG HJÄLPA DIG ATT NÅ DITT VIKTMÅL

  Jag delar med mig av flera års efterforskningar och erfarenhet av hälsosam mat som kan hjälpa dig nå en hälsosam vikt. Du får lära dig att göra smarta matval och hur du lagar näringsriktig och mättande mat utan att behöva räkna kalorier. För hållbar viktminskning och för att normalisera din vikt erbjuder jag två kurser:

   

  Få en flygande start på din livsstilsändring 

  I kursen Växtbaserad Rivstart får du lära dig om konsten att nå din drömvikt genom att äta dig mätt med tallriken full av den mest näringstäta maten som finns. Mat som också ökar kroppens motståndskraft mot krämpor och sjukdomar och som hjälper dig behålla vikten när du nått ditt mål.

  Oavsett om du har kraftig övervikt, enbart några trivselkilon du vill bli av med eller om du helt enkelt vill lägga grunden för en hälsosammare livsstil så är detta kursen för dig!  Talesättet “du är vad du äter” stämmer verkligen. I kursen får du lära dig mer om hur du kan få bättre ork, mer energi, klarare hy och flera andra hälsofördelar bara genom att välja vad du sätter i änden på din gaffel. 

  Kursen funkar för alla (om du inte är underviktig) och handlar i grunden om att skapa matvanor du kan leva med resten av livet. 

   

  Gratiskurs om konsten att äta mer för att väga mindre

  Gratiskursen är en introduktion, eller grundkurs om du vill, i hur du kan förändra dina matvanor mot ett slankare liv utan att riskera din hälsa. I den här 5-dagarskursen guidar jag dig förbi fällorna för att hjälpa dig till matvanor som hjälper dig nå optimal vikt och behålla den. 

  Få unika erbjudanden och inspiration direkt i din mailbox! 

  Registrera dig för vårt nyhetsbrev så missar du inga erbjudanden och nyheter. Följ oss, hör av dig och få mer support genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev i kontaktformuläret här till höger!

  Hitta Nutrivis vikt & hälsa Facebook där du får ta del av uppdateringar och nyheter om livsstil och hälsa, svar på frågor och annan support.

  7 + 1 =

  INFO

  Om Nutrivis växtbaserad kost
  Blogg / artiklar
  Kurser
  Gratismaterial

  Integritetspolicy
  Villkor & ansvar

  RECEPT 

  Frukost
  Varmrätter
  Mellanmål & fika
  Sallader & grönt
  Bakat
  Tillbehör

  ARTIKLAR  

  Växtbaserad kost av naturliga vegetabilier
  Kost & hälsa
  Kom igång - recept och kostråd 
  Grund för nybörjare 
  Mat för livet 
  Lär dig mer