bättre-immunförsvar

Boosta immunförsvaret och håll dig frisk med vinterns bästa frukter 

Frukt är kanske inte maten man väljer i första hand vad man tänker på den här tiden på året, men för att mota snuvor och andra krämpor kan du boosta immunförsvaret rejält och hålla vikten på en bra nivå med frukt istället för dyra kosttillskott.

Grönsaker i all ära, de kan (och ska) ingå i en välbalanserad kost, men glöm inte frukten. Även den ska ingå för att ge viktiga vitaminer, fibrer och antioxidanter. Och det fina är att du kan äta i princip hur mycket frukt du vill utan att stoppa i dig för många kalorier. 

C-vitamin är kanske det första man tänker på när man tänker vitaminer i frukt, och C-vitamin behöver vi ha för att hålla vinterförkylningar borta. Omfattande evidensbaserad och väldokumenterad forskning evidensbaserat bekräftar att C-vitamin är kraftigt antiviralt. Bäst effekt får man om man äter hela frukter istället för kosttillskott. C-vitamin är vattenlösligt vilket innebär att det som kroppen inte kan ta hand om direkt kommer du alltså att kissa ut. Bäst nytta får du alltså om du sprider ut intag över dagen.

Enligt Harvard Health Publishing så är C-vitamin viktigt för att förnya förekomsten av vita blodkroppar, vilka i sin tur är viktiga för ett starkt immunförsvar.

Men – även om c-vitaminrika frukter är viktiga under vinterhalvåret så är apelsiner och andra citrusfrukter inte de enda som ger viktiga vitaminer under säsongen. Det finns mycket gott att välja på genom hela vintern.

Vinteräpplen-höstäpplen

1. Ett äpple om dagen håller doktorn borta

Det gamla talesättet är inte helt taget ur luften. Förutom kalium så innehåller äpplen, och framför allt äppelskalet också flavonoider, rikligt med C-vitamin och pektin som är bra för magen och tarmarna. Flavonoider ger skydd mot hjärt-kärlsjukdomar, så ät dem oskalade. Det finns också studier som visat att konsumtion av äpplen kopplas samman med lägre risk för diabetes typ II tack vare att äpplen även innehåller antioxidanten quercetin som bland annat kan lindra vid vanliga förkylningar och allergibesvär.

Tropsik-frukt-ananas

2. ANANAS FÖR BRA MATSMÄLTNING 

Den här tropiska frukten som numera har en självklar plats i vinterns fruktsallad är precis som citrusfrukter en suverän källa till c-vitamin. Den innehåller även en försvarlig andel fibrer, mineraler och antioxidanter. Forskning visar att ananas har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för nervsystemet och matsmältningen.

Granatäpple-superfrukt

3. GRANATÄPPLE SKYDDAR HÄRTA OCH BLODKÄRL

Förutom fibrer och c-vitamin innehåller granatäpple flavonoider och en rad andra antioxidanter med hälsofrämjande effekter. En enda deciliter ger mer än 14 mcg av det viktiga K-vitaminet som har god effekt mot bland annat åderförkalkning, blodpropp, benskörhet och tandköttsinflammation. Extrakt från granatäpple har i studier även visat sig kunna motverka prostata- och bröstcancer.

Sharonfrukt- persimon- kakifrukt

4. PERSIMONER FÖR ATT STÄRKA IMMUNFÖRSVARET

Persimon, sharon, kaki – kärt barn har många namn. En enda frukt ger hela 38 mcg A-vitamin och även betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen.  Vitaminet är även viktigt för bra mörkerseende och motståndskraft mot infektioner. Naturligt A-vitamin är viktigt för friska slemhinnor i munnen och lungorna.

Kiwifrukt - kiwi

5. KIWI SKYDDAR MOT RUBBNINGAR I HJÄRTRYTMEN

En enda kiwi innehåller mer än halva dagsbehovet av c-vitamin för en vuxen person och nästan halva dagsbehovet av vitamin K, så ge immunsystemet en daglig kickstart med den här multikonstnären till frukost. Kiwi innehåller även kalium som motverkar rubbningar i hjärtrytmen och främjar god mental hälsa samt antioxidanten lutein som är viktigt för god ögonhälsa. Bland annat är lutein en viktig komponent för att motverka grå starr.

6. APELSINER FÖR FASTARE HUD

Förutom rikligt med C-vitamin innehåller apelsiner flavonoiden hesperidin som har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper vid reumatism och astma. Hesperidinet har också blodtryckssänkande verkan och sänker det ”dåliga” LDL-kolesterolet. Frukten har också en stärkande inverkan på hudens kollagen och är en stark antioxidant.

Gröna-druvor-röda-vindruvor

7. VINDRUVOR BROMSAR HUDENS ÅLDRANDE 

Vindruvor är rena näringsbomberna med rik halt av vitaminerna A, C, B6 och folsyra samt mineralerna kalium, kalcium, järn, fosfor, magnesium och selen. De sägs också kunna bromsa upp hyns åldrande. Vindruvor sägs kunna bromsa hudens åldrande och har även antivirala och antibakteriella egenskaper vilket sägs vara effektivt mot bland annat herpesvirus.

8. BANANER FÖR STARKA BEN OCH GOTT HUMÖR 

Bananer innehåller viktiga mineraler som kalium, magnesium, fosfor, kalcium, selen samt vitaminerna A, B, C och E. Kaliumet främjar hjärtat och minskar risken för åderförkalkning och stroke. I studier har man också sett att bananen ökar kroppens förmåga att absorbera exempelvis kalcium som ger friska och starka ben. I bananer finns också en sockerart som ökar halten goda bakterier i tarmarna. Det i sin tur ger bättre skydd mot infektioner och sjukdomar. De höga nivåerna av vitamin B6 bedöms kunna lindra humörsvängningar i samband med PMS. Bananer innehåller även aminosyran tryptofan som i kroppen omvandlas till serotonin, ett ämne som är känt för att förbättra humöret.

Få unika erbjudanden och inspiration direkt i din mailbox! 

Registrera dig för vårt nyhetsbrev så missar du inga erbjudanden och nyheter. Följ oss, hör av dig och få mer support genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev i kontaktformuläret här till höger!

Hitta Växtbaserad kost på Facebook där du får ta del av uppdateringar och nyheter om livsstil och hälsa, svar på frågor och annan support.

6 + 5 =