Ungsbakad fylld aubergine

Oavsett om du steker, gratinerar eller ugnsbakar så är aubergine en av de allra bästa grönsakerna att laga smakrika växtbaserade rätter på. Rätt tillagat så tar den till sig nästan alla smaker du lägger till och får en mjukt krämig och lite köttliknande textur.  

Jag älskar den här ugnsbakade auberginen med linser och tomatsås. Mina favorittillbehör är fettfri pesto och couscous.  

Den här helt vegetariska rätten är enkel och lättlagad. Väljer du färdigkokta gröna linser på burk har du en smakrik och mättande  växtbaserad middag klar på bara 30 minuter.

 

Tid: 50 minuter med torra linser, 30 minuter med kokta linser, Ugn: 225o
4 port, Vegan 

 

 

INGREDIENSER

1 stor aubergine eller 2 mindre

1,5 dl gröna linser eller 1 b. färdigkokta

5 dl grönsaksbuljong, saltfri

20 cm purjolök

1 gul lök 

1 grovriven morot

75 g grovriven kålrot

2 vitlöksklyftor

1 krm chilipulver

Svartpeppar

1 b. krossade tomater

Persilja, några kvistar

 

 

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225o. Skölj linserna och koka ca 30 minuter i buljongen tills de är mjuka men inte mosiga.

Halvera auberginen på längden och gröp ur inkråmet. Lämna ca 1 cm innanför skalet.  Lägg auberginehalvorna i en ugnsform och låt dem mjukna i ugnen ca 10 minuter.

Hacka under tiden aubergineinkråmet och riv moroten och kålroten grovt. Hacka lök och vitlök och skiva purjolöken. Stek alltsammans utan olja tillsammans på medelstark värme tills grönsakerna mjuknat något och fått lite färg.  Rör ofta så det inte bränner fast. Späd med lite buljong eller vatten om det bränner fast. En matsked i taget så att grönsakerna inte blir kokta istället för stekta. 

Ta ut auberginen ur ugnen. Blanda de kokta linserna med grönsaksfräset och skeda upp i auberginehalvorna. Häll en burk krossade tomater runt auberginerna. Strö över ett par matskedar nötparmesan och grädda i ugnen tills tomatsåsen kokat ner en aning och rätten fått färg.

 Strö över klippt persilja och servera med fullkornscouscous, oljefri pesto och krispig grönsallad. 

 

 

Att äta hälsosamt behöver inte vara krångligt

Med mina färdiga veckomatsedlar, recept, inköpslistor och tips på förberedelser blir det enkelt att äta nyttigt. Läs mer om dem här.

Näringsinnehåll: 238 kcal, 45,3 g kolhydrater, 2 g fett, kolesterol 0g, natrium 548 mg, fibrer 14 g, A-vitamin 3402 IU, C-vitamin 28,9 mg, kalcium 101,5 mg,
järn 4,1 mg, folat 51,6 μg, magnesium 39,3 mg, kalium 655,5 mg, zink 0,5 mg, selen 1,8 μg

Få unika erbjudanden och inspiration direkt i din mailbox! 

Registrera dig för vårt nyhetsbrev så missar du inga erbjudanden och nyheter. Följ oss, hör av dig och få mer support genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev i kontaktformuläret här till höger!

Hitta Växtbaserad kost på Facebook där du får ta del av uppdateringar och nyheter om livsstil och hälsa, svar på frågor och annan support.

3 + 2 =