Västbaserad kost-Nyttig mat

Japp, vi klarade det.

Första dagen på det nya året. Att 2020 lämnade mycket i övrigt att önska är en underdrift, men vi vet egentligen inte vad som kommer att hända det här året heller.  Oavsett så är det här och nu. Det nya året har startat idag så låt oss göra det bästa av det.

Att avge nyårslöfte är en tradition för många. Jag har inte gjort det, men jag har några mål jag vill uppnå – eller åtminstone jobba mot under 2021.  

MATEN

Många av oss har lagt på oss några kilon under året som gick, inte sällan på grund av rent stressätande eller för att man varit uttråkad. Jag vet att jag har gjort det. Jag har inte lagt på mig särskilt mycket, men dock, så nu blir det ”back to basic” för min del.

jag kommer att fokusera ännu mer på bladgrönsakerna, stärkelserik mat med långsamma kolhydrater naturligtvis, frukt och rotsaker. Laga mer mat från grunden och hålla processad mat som snacks, kex, bröd, vegetariska halv- och helfabrikat samt köpepizza på ett minimum.  Kött, fågel och mejeriprodukter går bort helt eftersom de innehåller både en massa antibiotika och skadliga mättade fetter.

Under en period behöver jag också hålla ett öga på nötsmör och avocado m.fl. kaloritäta livsmedel, men behåller några gram valnötter och pumpakärnor för att de ger mig både långsamma och fleromättade fetter. Det handlar om kaloritäthet såklart. Jag behöver personligen gå ner några kilon.

HÄLSA

Oavsett din inställning till ett nytt vaccin så kom ihåg att bra och hälsosam mat i huvudsak från växtriket är ytterligare ett verktyg som är bra att ha i din hälsosatsning. Läkaren, forskaren och  

näringsexperten dr. John McDougall menar att vi alla kan öka vår motståndskraft mot Covid 19 med hjälp av naturlig, näringstät mat.

Så ät för att hålla ditt immunsystem så starkt som möjligt.  Och om vi har några underliggande sjukdomar som sätter ner motståndskraften så låt oss jobba för att minska eller bli kvitt dem.

MOTION

Kom ihåg att röra på dig. Fysisk aktivitet ÄR viktigt. Vi är helt enkelt inte skapta för att vara soffpotatisar, då upp och hoppa, ut i friska luften om du kan och rör på dig på något sätt, varje dag.

Promenera, powerwalka, yoga – det som du gillar. Själv har jag jobbat upp ett beroende av att ta en promenad varje dag. Ibland går det snabbt, ibland lufsar jag långsammare, vissa dagar blir det bara 30-40 minuter och andra blir det dubbelt upp. Men jag GÖR det! Och faktiskt så längtar jag efter min dagliga promenad oavsett väder.

Jag är definitivt ingen bodybuilder, men behöver vardagsträna för att behålla något som liknar muskler i fram för allt armar, rygg och mage. Jag tillhör också dem som behöver någon som står och ”skriker” åt mig att jag orkar lite till, och lite till för att det ska kännas motiverande och roligt. För ett år sedan hittade jag tabatha som var en träningsform som jag bara älskade, och nu längtar jag tills de här grupperna ska kunna börja igen.

Koppla-av

 STRESS

Att minska på stressbelastningen är viktigt. För min del har det blivit tydligt att det är lika viktigt som att äta rätt mat och att motionera.

Glöm inte att stress sänker immunförsvaret, höjer blodtrycket OCH kolesterolet, och för en del av oss så triggar det också dåliga matvanor.

Så återigen, gör vad du kan för att minska stressen i ditt liv. Det är därför jag tar mina dagliga promenader. Naturen är väldigt avstressande för de flesta. Gör yoga, korgflätning, lägg pussel, sy kläder – någonting som hjälper dig stressa ner. Och stäng av sociala medier och nyheterna!  (Men håll dig gärna uppdaterad på hälsotips i min Facebookgrupp 😉).

HÄLSOKURS

Förra året startade jag en kurs ”Om konsten att gå ner i vikt med full tallrik. Jag tyckte det var så sorgligt att alla kurser om att nå en hälsosam vikt gick ut på kortsiktiga lösningar istället för att hjälpa folk till varaktig förändring för att nå en hälsosam vikt och lära sig matvanor så att man kan stanna kvar där. Just nu har jag ett kanonerbjudande där du kan spara nästan 2000 kronor om du anmäler dig till min kurs ”Om konsten att gå ner i vikt med full tallrik” senast på söndag kl. 23.59. Du har dessutom full ångerrätt i tio dagar från kursstart, så du har inget att förlora om du skulle upptäcka att den här kursen inte passar dig. Full returrätt om du ångrar dig, alltså.

Läs mer om kursen och anmäl dig här>>>

FACEBOOK

Min Facebookgrupp fortsätter att växa och har fått nästan 3500 medlemmar bara sedan starten för ungefär ett år sedan. Så tack alla för att ni deltar där med bra tips, vänliga kommentar och hejarop!

BLOGGEN

Jag har inte varit så flitig i bloggen, så där behöver jag bli bättre. Jag har ju så mycket jag vill berätta om hälsosam mat och mina funderingar kring hur maten kan förändra hälsan för de flesta!

Jag kommer att försöka uppdatera med fler recept så ofta som möjligt, men jag måste vara ärlig. Jag  äter ganska enkelt efter att de behövde starta om mitt hjärta i januari förra året då jag fick ett förmaksflimmer som nästan kostade mig livet.  När jag haft perioder då jag ätit kött och mejeriprodukter (behöver inte vara särskilt mycket eller ofta) så gör sig flimret påmint och jag behöver äta nyttigare för att inte hamna där igen.

Till vardags har jag egentligen inte så många olika maträtter jag skiftar mellan  (10 – 15 st). Jag blir aldrig trött på dem men kommer nu att skärpa till mig och försöka leverera åtminstone en ny maträtt i veckan.  Och jag har faktiskt en hel del läckra recept liggande så de kommer kunna hjälpa mig att uppdatera matdelen på hemsidan, i Facebookgruppen och i nyhetsbreven.

TACK ALLA för att ni är med, stöttar mig, mina Facebooksidor och -grupp, delar mina recept…

Och se upp 2021 – nu kommer vi!

Jag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

/ Lisbeth

Få unika erbjudanden och inspiration direkt i din mailbox! 

Registrera dig för vårt nyhetsbrev så missar du inga erbjudanden och nyheter. Följ oss, hör av dig och få mer support genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev i kontaktformuläret här till höger!

Hitta Nutrivis vikt & hälsa Facebook där du får ta del av uppdateringar och nyheter om livsstil och hälsa, svar på frågor och annan support.

7 + 3 =