En mustig vegetarisk klassiker med värmande sting av chili. Väldigt god då den är nylagad och ännu godare nästa dag. Detta är en enkel och lättlagad rätt som funkar super som storkok. Suverän när man blir många till bordet.

I min variant av chili con carne har jag bytt ut köttet mot proteinrika bönor. Servera med ris, fullkornsbulgur eller bröd och en fräsch sallad.

En utmärkt rätt för matlåda och infrysning.

Tid: 30 min, 4 port, vegansk

INGREDIENSER

1 tetra kokta adukibönor

1 tetra kokta svarta bönor

2 gula lökar

1 grön paprika

1 liten squash

1 dl frusna majskorn

1 b. krossade tomater

1 msk grönsaksfond, saltfattig

2 tsk hackad chili

2 vitlöksklyftor

2 msk färsk hackad timjan

1 tsk torkad oregano

1 msk paprikapulver

2 tsk rökt paprikapulver

Svartpeppar

1 tsk honung eller lönnsirap

1 lime (ca 3 msk), saften av

1 lime i klyftor

GÖR SÅ HÄR

Hacka löken grovt, skär paprikan i bitar och squashen i kuber.

Sautera lök och paprika på medelstark värme några minuter, tillsätt squashen och stek tills löken mjuknat och fått lite färg. Rör ofta och tillsätt lite vatten eller matlagningsvin matskedsvis om det börjar bränna fast.

Tillsätt krossade tomater, svartpeppar, paprikapulver samt oregano och timjan. Låt koka ihop 10-15 minuter.

Skölj bönorna och tillsätt dem till grytan tillsammans med majskornen och låt dem bli varma.

Smaka av med pressad vitlök och limejuice.

Strö över färsk timjan och servera med ris eller annat fullkorn och limeklyftor.