Krämig blomkålssoppa

Krämig blomkålssoppa

En härligt värmande och mättande soppa med blomkål, morötter och cashewnötter. Den här krämiga och fylliga blomkålssoppan är helt vegetarisk och helt laktos-, mjölk- och glutenfri. Min blomkålssoppa är rik på både järn, A-vitamin och C-vitamin och ger en rejäl dos kalcium som vi behöver så väl för stark benstomme.

 Tid: 15 min. förberedelser, 20 min tillagning,
4 port, Vegan, växtbaserad, vegetarisk 

Man behöver inte vare sig mjölk, grädde eller mjöl för att få fram krämighet och fyllighet i en god soppa, och trots att soppan är helt vegansk så blir den härligt krämig utan vare sig mejeriprodukter, vetemjöl eller växtmjölk.

De hemliga ingrediensen heter – cashewnötter! Min blomkålssoppa blir krämigt fyllig med hjälp av cashewnötter. Läs mer i receptet hur du får en krämig soppa med just cashewnötter. De ger inte bara krämighet utan också nyttiga fleromättade fetter och andra viktiga näringsämnen.

INGREDIENSER
1 blomkålshuvud
3 morötter
ca 3 stjälkar selleri  
2 purjolökar
2 vitlöksklyftor
5 dl morotsjuice
1 liter vatten 
2 dl cashewnötter, råa, osaltade 
200 g svartkål 
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 krm chilipulver 
Salt och peppar efter smak

 

GÖR SÅ HÄR

Lägg nötterna i blöt. Har du höghastighetsmixer räcker det med en halvtimme, annars låt nötterna ligga i blöt 4-6 timmar. 

Ta bort grova stjälkar från svartkålen och hacka kålen grovt. Ställ åt sidan. 

Skiva purjolöken och  morötterna, och skär blomkålen i bitar. Sautera purjon lätt och lägg sedan i morötter, blomkål och kryddorna, samt pressa i vitlöken.

Häll i vattnet och morotsjuicen och låt sjuda ca 15 minuter tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, de ska fortfarande ha kvar sin spänst. 

Häll över 1/3 av soppan i höghastighetsmixer eller matberedare. Häll av vattnet av cashewnötterna och lägg i dem i mixern/matberedaren. Mixa tills blandningen är len och krämig. Den kommer att tjockna och bli krämig tack vare nötterna. 

Häll tillbaka den krämiga soppmixen i kastrullen. Lägg i den hackade kålen/spenaten och låt sjuda ca 10 minuter tills kålen mjuknat.  


 

 PER PORTION:

Kalorier 392
Kolhydrater 50
Fett 17,9 g
varav mättat 2,8 g
Kolesterol 0 g
Natrium 243 mg

 

Fibrer 10 g
Betakaroten 23022 
µg
C-vitamin 194 mg
Kalcium 269 mg
Järn 6,8 mg

 

Folat 194 μg
Magnesium 245 mg
Kalium 1760 mg
Zink 3,8 mg
Selen 8,5 μg

Få unika erbjudanden och inspiration direkt i din mailbox! 

Registrera dig för vårt nyhetsbrev så missar du inga erbjudanden och nyheter. Följ oss, hör av dig och få mer support genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev i kontaktformuläret här till höger!

Hitta Nutrivis vikt & hälsa Facebook där du får ta del av uppdateringar och nyheter om livsstil och hälsa, svar på frågor och annan support.

4 + 1 =