Min suveräna tonfusksallad är en härligt frisk och smakrik vegetarisk variant av klassisk tonfiskröra, men utan fet majonnäs eller animaliska inslag.

Den här lättlagade kikärtsröran är suveränt god till både bakad potatis och rostat rågbröd.

Tid: 30 min, 2-3 port, vegansk

INGREDIENSER

1 tetra kokta kikärtor utan salt

3 msk tahini

1 tsk dijonsenap

1 dl finhackad rödlök

0,75 dl hackad stjälkselleri

0,75 dl hackad inlagd gurka

3 msk pressad citron

1 tsk citronskal, finrivet

1/2dl finhackad dill

Svartpeppar

2 msk rostade solrosfrön, osaltade

TILLBEHÖR

2-3 bakpotatisar eller 4 skivor rågbröd

Romansallad

4 tomater

1 rödlök i tunna skivor

GÖR SÅ HÄR

Rosta solrosfröna lätt i torr stekpanna. Håll koll så de inte blir brända.

Häll av spadet från kikärtorna (spara lite av spadet), skölj dem under rinnande vatten och låt rinna av.

Lägg kikärtorna i en skål och mosa dem med en gaffel eller potatisstöt. Mosa inte för fint, det ska inte bli mos.

Hacka löken och gurkan och skiva stjälksellerin. Blanda detta med kikärtorna tillsammans med tahini, dijonsenap, pressad citron, citronzest, dill och kapris.

Rör noga tills allt är väl blandat.

Om röran blir för torr kan du blanda i lite av bönspadet eller ett par matskedar vatten. Smaka eventuellt av med mer citron, senap, nymald svartpeppar och eventuellt en nypa salt.

Lägg röran på 2 eller tre skivor rostat rågbröd eller som fyllning i bakad potatis. Om du valt att servera på bröd, toppa med ytterligare en skiva.

Servera rejält med krispig romansallad, tomater och finskuren rödlök till